Šećer i rak dojke

Šećer i rak dojke

Slatka opasnost: Kako šećer utiče Vaše zdravlje i na rak dojke?

Šećer je svuda oko nas, od jutarnje kafe do omiljenih poslastica. Iako nam pruža trenutni užitak, sve više naučnih dokaza ukazuje na to da prekomerni unos šećera može imati ozbiljne posledice po naše zdravlje, uključujući i povećan rizik od razvoja karcinoma, posebno raka dojke. Kako šećer utiče Vaše zdravlje i na rak dojke?


Kako šećer utiče na rak dojke
Kako šećer utiče na rak dojke

Kako šećer utiče na Vaše opšte zdravlje: Tihi neprijatelj!

 

Kada govorimo o šećeru, ne mislimo samo na beli šećer koji dodajete u čaj. Govorimo o „slobodnim šećerima“ – dodatom šećeru u prerađenoj hrani, slatkim pićima, pa čak i „zdravoj“ hrani poput muslija i voćnih jogurta.

Evo kako prekomerni unos šećera može narušiti vaše opšte zdravlje:

  • Gojaznost i dijabetes tipa 2: Šećer je visokokaloričan, a nizak u nutrijentima. Brzo se apsorbuje, uzrokujući nagli skok šećera u krvi, što dovodi do prekomernog lučenja insulina. Hronično visoki nivoi insulina i šećera dovode do insulinske rezistencije, debljanja i, na kraju, dijabetesa tipa 2.

  • Bolesti srca: Istraživanja su pokazala da visok unos šećera povećava rizik od srčanih bolesti, podižući krvni pritisak, trigliceride i „loš“ LDL holesterol.

  • Problemi sa jetrom: Fruktoza, vrsta šećera koja se nalazi u mnogim pićima i prerađenoj hrani, prerađuje se isključivo u jetri. Previše fruktoze može dovesti do masne jetre (bezalkoholna masna bolest jetre).

  • Upale u telu: Hronično visok unos šećera može izazvati upalne procese u telu, što je poznato kao faktor rizika za mnoge hronične bolesti.

  • Mentalno zdravlje: Pored fizičkih efekata, prekomerni unos šećera može uticati i na raspoloženje, energiju i povećati rizik od anksioznosti i depresije.


 

Šećer i rak dojke – kakva je veza?

Veza između ishrane bogate šećerom i raka dojke je složena, ali sve je više dokaza koji ukazuju na snažnu korelaciju. Evo glavnih mehanizama:

  1. Insulinska rezistencija i IGF-1:

    • Kao što je pomenuto, visok unos šećera dovodi do čestih i visokih skokova insulina. Hronično visoki nivoi insulina mogu dovesti do insulinske rezistencije.

    • Insulin je anabolički hormon, što znači da stimuliše rast ćelija. Visoki nivoi insulina podstiču stvaranje IGF-1 (insulinu sličan faktor rasta 1). I insulin i IGF-1 mogu stimulisati rast ćelija raka dojke, posebno hormonski zavisnih tumora.

    • Pored toga, insulinska rezistencija može smanjiti nivoe globulina koji vezuje polne hormone (SHBG), što dovodi do viših nivoa slobodnih estrogena u krvi – poznatog faktora rizika za rak dojke.

  2. Hronična upala:

    • Prekomerni unos šećera podstiče hroničnu upalu u telu. Upala je ključni pokretač mnogih bolesti, uključujući rak. Upalni procesi mogu stvoriti povoljno okruženje za rast i širenje tumorskih ćelija.

  3. Gojaznost:

    • Kako smo već objasnili, šećer direktno doprinosi gojaznosti. Masno tkivo (adipozno tkivo) proizvodi estrogen, što je posebno rizično za rak dojke kod žena u postmenopauzi. Veća količina masnog tkiva znači više estrogena, a time i veći rizik. Gojaznost takođe povećava hroničnu upalu i insulinsku rezistenciju, stvarajući začarani krug.

  4. Promene u metabolizmu ćelija raka:

    • Ćelije raka su poznate po tome što „vole“ šećer i koriste ga kao gorivo za svoj brzi rast. Neki naučnici sugerišu da ishrana bogata šećerom može direktno „hraniti“ tumorske ćelije i podsticati njihovu proliferaciju.


 

Šta možete učiniti?

 

Smanjenje unosa šećera je jedan od najefikasnijih koraka koje možete preduzeti za poboljšanje opšteg zdravlja i smanjenje rizika od raka dojke. Evo nekoliko saveta:

  • Čitajte etikete: Budite svesni „skrivenih“ šećera u prerađenoj hrani (šećer, glukozno-fruktozni sirup, dekstroza, maltoza itd.).

  • Izbegavajte slatka pića: Gazirani sokovi, voćni sokovi sa dodatim šećerom i energetska pića su veliki izvor šećera. Odlučite se za vodu, nezaslađen čaj ili kafu.

  • Birajte zdrave namirnice: Fokusirajte se na neprerađenu hranu – sveže voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i nemasno meso.

  • Sami pripremajte obroke: Kada kuvate kod kuće, imate potpunu kontrolu nad količinom dodatih šećera.

  • Postepeno smanjujte unos: Ne morate sve izbaciti preko noći. Postepenim smanjenjem navići ćete se na manje slatke ukuse.

  • Fizička aktivnost – povećajte fizičku aktivnost i imaćete manju želju za slatkišima

Dakle, ključno je razumeti kako šećer i rak dojke mogu biti povezani kroz mehanizme  insulinske rezistencije i hroničnih upala.Svest o uticaju šećera na naše telo je prvi korak ka zdravijem načinu života i smanjenju rizika od ozbiljnih bolesti. Mala promena u navikama može doneti velike benefite za vaše zdravlje.

Podelite: